Sernik z białą czekoladą i malinami

Czyż jest coś wspanialszego niż połączenie białej czekolady i malin ?
Słodkość czekolady i uderzający malinowy aromat skusi niejednego amatora tych słodkości.
A sernik jest pysznie kremowy, pachnący i wspaniały.
Zresztą nie piszę więcej, spróbujcie sami :)



SKŁADNIKI:

spód:
15 dag mąki ( 1 szklanka)
12 dag masła
1/4 szkl cukru
1 żółtko

ciasto:
700 g twarogu ( 3-krotnie mielonego lub z wiaderka )
100 ml śmietany 36 %
100 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
150 g cukru pudru
3 jaja
1 szklanka malin

Wszystkie składniki na spód  zagnieść , schłodzić w lodówce ok pół godz, następnie wyłożyć na dno tortownicy i podpiec w piekarniku na złoty kolor ( ok 10-15 min w 180 st C).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 jajku. Wlać śmietanę , mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę, wymieszać , wlać na podpieczony spód.
Maliny utrzeć , rołożyć na wierzchu sernika po łyżeczce malin, patyczkiem rozprowadzić rysując wzorki. 
Sernik włożyć do piecyka nagrzanego do 165 st C, na dolną półkę włożyć naczynie z gorącą wodą. Piec ok 50 min.


Komentarze