Kiedy tylko wpadam na pomysł, że czas na kruche tortoletki z nadzieniem jabłkowym, wyobrażam sobie zapach ciepłych babeczek, który roznosi się po całym domu... i oczywiście widzę siebie w kuchni, z mąką na nosie i uśmiechem od ucha do ucha! Wydawało się to takie proste: szybki wypad po jabłka do sklepu i już! Ale historia, która wydarzyła się podczas zakupów, sprawiła, że te babeczki smakowały jeszcze lepiej!
Wszystko zaczęło się od sobotniego poranka, gdy postanowiłam przygotować te cudowne tortoletki. Zaszedł tylko jeden problem – zabrakło mi jabłek. Szybko założyłam płaszcz, złapałam torbę i ruszyłam na pobliski targ. Już wyobrażałam sobie, jakie jabłka wybiorę – soczyste, lekko kwaskowe, idealne do kruchego ciasta i korzennych przypraw.
Gdy tylko dotarłam na targ, okazało się, że wszystkim naokoło również zachciało się kupować jabłka! Nie zrażając się tłumem, dzielnie stawiłam czoła kolejnym stoiskom. I właśnie tam spotkałam panią, która sprzedawała jabłka... niecodziennie! Wybierała dla każdego wyjątkowe jabłko, opowiadając przy tym, że każde ma swoje "osobiste cechy". Pomyślałam: "Czemu nie!" Poprosiłam o jabłka "najbardziej idealne na tortoletki," a pani w pełnym skupieniu dobierała kolejne sztuki, komentując: "To ma chrupki charakter, a to trochę bardziej słodka dusza."
Kiedy już wróciłam do domu ze swoją wyjątkową kolekcją jabłek, byłam gotowa, aby rozpocząć naszą przygodę z tortoletkami! Te kruche babeczki wypełniły kuchnię zapachem, a smak był nie do opisania – delikatne ciasto i miękkie, cynamonowe jabłka w środku. Jakby każde jabłko miało swój wkład w ten smakowy sukces!
Spróbujcie sami!
Przepis na Kruche Tortoletki z Nadzieniem Jabłkowym
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1jajko
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 4 średnie jabłka (najlepiej takie z "charakterem"!)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sok z połowy cytryny
- Opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Ciasto: Mąkę, cukier puder, masło i sól wymieszać i rozetrzeć w dłoniach, aby powstała kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Formowanie babeczek: Schłodzone ciasto rozwałkować i z połowy ciasta wycinać kółka o średnicy większej niż foremki. Wykleić ciastem foremki, nakłuć spody widelcem. Z drugiej części ciasta uformować wałeczki lub wyciąć foremkami ozdobne liście.
- Pieczenie: Nadzienie nałożyć do każdej tortaletki. Na wierzch poukładać wycięte ozdoby z drugiej części ciasta. Posmarować żółtkiem,
- Piecz w 180°C przez około 20–25 minut, aż babeczki będą złociste, a jabłka miękkie.
Przygotowanie tych tortaletek to mała jesienna przygoda, a doboru jabłek nie zapomnę nigdy! Czasem nawet najprostsze rzeczy, jak zakupy na targu, stają się źródłem radości i inspiracji.
Komentarze
Prześlij komentarz