Dziś przepis na klasyczne kruche babeczki nadziane budyniem waniliowym . Proste w wykonaniu i pyszne w smaku.
Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych.Tutaj w wersji z budyniem
Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych.Tutaj w wersji z budyniem
CIASTO:
30 dag mąki ( 2 szklanki)
12 dag masła
1/2 szkl cukru
1 jajo
2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany
na czubek noża sodki oczyszczonej
KREM:
1 szkl mleka
1 jajo
1 łyżka mąki
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy
WYKONANIE:
Krem:
z podanych składników ugotować krem - wszystko razem wymieszać i zagotować, cały czas mieszając, gotować ok 5 min do zgęstnienia ( tak jak budyń). Odstawić do ostudzenia
Ciasto:
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
Foremki do babeczek posmarować masłem i wylepić pierwszą częścią ciasta.
Nałożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta.
Piec ok 1/2 godziny w 195 st C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i posypać cukrem pudrem
smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz