Babeczki cytrynowe angielskie

Pyszne, delikatne jak puch, pachnące cytrusami.
Pieczone w silikonowych foremkach, łatwo się wyjmują po upieczeniu, trzeba tylko chwilę odczekać aż nieco wystygną




SKŁADNIKI:

 p. masła
4 jaja
1 szkl cukru ( 200 g)
1 szkl. mąki pszennej ( 130 g )
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
likier cytrynowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku cytrynowego
cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
200 g cukru pudru

Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny i aromat cytrynowy. Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek.
Foremki do babeczek napełnić do 3/4 wysokości i piec 15-18 min. w temp 195- 200 st C.
Babeczki ostudzić i przygotować lukier:
 Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny aż powstanie puszysty biały lukier. 
Posmarować babeczki 

SMACZNEGO!






Komentarze