Babka pomarańczowa

choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, mroźna zima za oknem  a wiosny jeszcze pewnie długo nie zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z nutą pomarańczy. Pyszna , delikatna i .... pomarańczowa;)


SKŁADNIKI:

1 p. masła
4 jaja
1 szkl cukru ( 200 g)
1 szkl. mąki pszennej ( 130 g )
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa kandyzowana
likier pomarańczowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku pomarańczowego
cukier waniliowy
sok z 1 pomarańczy
200 g cukru pudru

Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek.
Formę do babki posmarować masłem i opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem).
Babkę ostudzić i przygotować lukier:
 Cukier puder ucierać z sokeim z pomarańczy aż powstanie puszysty biały lukier. 
Posmarować babkę i udekorować skórką pomarańczową.
smacznego !

zapraszam też na : www.zmarcepanem.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz