Ciasto marchewkowe

coś na chłodne, nudne, jesienne wieczory.. ciasto z marchewką ...pyszne jak piernik, z chmurką puszystego kremu...




 ciasto:

2 jaja
200 g mąki 
200 g brązowego cukru ( brązowego nie białego- nadaje specyficzny smak ciasta)
150 ml oleju
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich 
75g mieszanki bakalii: ananasa, rodzynków i przede wszystkim skórki pomarańczowej, która pięknie pachnie :)
25-30 g wiórków kokosowych ( nie za dużo, by nie zdominowały smaku ciasta) 
0,5  łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1,5  łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy 

polewa:

400 g cukru pudru
100 g kremowego serka ( np Ulubiony lub Almette)
50 g masła

polewa:
Serek utrzeć z masłem, dodawać stopniowo cukier puder. Schłodzić w lodówce.

ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę ( jak do biszkoptu), następnie dolać cienkim strumieniem olej,dodać marchewkę, bakalie, orzechy, wiórki i delikatnie wymieszać.Dodać mąkę i resztę składników, wymieszać i przełożyć do formy ( wielkość blaszki ok 21/21 cm). Piec godzinę w 150 st .
Wystudzić , przekroić na dwie części, spód posmarować 1/3 polewy, resztę polewy wyłożyć na wierzch. Ciasto schłodzić w lodówce.

Komentarze