w ferworze świątecznych przygotowań, natchniona zapachem precli napotkanych w budce z ciastkami na Starym Rynku, musiałam je upiec. Choć precle nie są wypiekiem typowo świątecznym, można je piec o każdej porze roku, niemniej polecam na święta :)
Są przepyszne
Ciasto na precle to tzw.ciasto zbijane. Charakteryzuje się dużą ilością żółtek oraz niewielkim dodatkiem tłuszczu i cukru. Dzięki takiej ilości żółtek otrzymuje się właściwą kruchość wyrobów gotowych.
SKŁADNIKI:
60 dag mąki pszennej
3 dag cukru
6 dag masła
30 dag żółtek
7 dag śmietany
10 ml spirytusu
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać śmietanę i spirytus. Wymieszać i na końcu dodać mąkę. Wszystko razem zagnieść.
Odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
Następnie ciasto przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa.
( zamiast maszynki ciasto można też zbijać wałkiem do ciasta przez ok 15 minut)
Podzielić ciasto na równe części i z każdej uformować wałek o grubości ok 2 mm, zwinąć go na kształt precla.
Każdy precelek posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec ok 15 min w temp 200 st C.
LUKIER:
po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody:
170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz