Kiedyś ciastka nadziane różą były nie lada gratką, dziś z racji dostępności różnych produktów możemy takie cudeńka upiec w domu. A aromatu konfitury różanej, który uniesie się po całym domu podczas wypiekania rogalików , nie zastąpi żadne kupne ciastko ...
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki
1 szkl. mleka
3 jaja
12 dag cukru ( 1/2 szkl)
100 g masła
50 g świeżych drożdży.
szczypta soli
słoiczek konfitury różanej
drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać ok 0,5 szkl. dobrze ciepłego mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.Kiedy rozczyn wyrośnie dodać go do mąki , wlać jaja roztarte z solą a następnie ubite z cukrem, roztopione masło, resztę mleka.Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować konfiturą z róży i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki.
Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C
Można opruszyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz