Ostatnio moja córka się zajadała tym ciastem więc postanowiłam go upiec ... tasiemiec to dwa pieczone ciasta- jasne i ciemne z dodatkiem kakao, przekładane pysznym kremem karpatkowym, oblane polewą czekoladową.
składniki:
8 jaj
1,5 szkl. cukru pudru
2 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
2 łyżki kakao
Białka upić i dodać cukier puder.Następnie dodać żółtka, olej i mąkę z proszkiem. Podzielić ciasto na dwie części,do jednej części dodać 2 łyżki kakao.
Każde ciasto upiec oddzielnie w podłużnych formemkach ( np keksówkach lub takich z zaokrąglonymi brzegami).
Piec ok 30 min w temp 200 st C.
Ciasta ostudzić i każde pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.
Układać na przemian ciasto jasne , ciasto ciemne , przekładając każdy kawałek kremem karpatkowym .
krem karpatkowy:
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
1/2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
200 g masła
Mąkę rozmieszać z 1/2 szkl. mleka, resztę mleka zagotować ,rozrobioną mąkę dodać do gotującego się mleka ( jak budyń). Ostudzić.
Gdy ostygnie dodawać po 1 łyżce do uprzednio utartej na pulchną masę 1 p. masła z cukrem pudrem
Gotowego tasiemca polać polewą :
1/4 szkl mleka
3/4 p. masła
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,gotować, cały czas mieszając do połączenia się składników.
Ciasto pokroić ukośnie.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz