Jeszcze jesiennie za oknem, listopad dopiero się zbliża ,a w sklepach coraz więcej soczystych pomarańczy . Ich zapach z dzieciństwa zawsze kojarzy mi się ze świętami. Tak też dzisiaj pyszne, pachnące pomarańczami mini tortoletki z kremem budyniowym.
Ciasto:
300 g mąki
120 g masła
1 jajko
Krem:
250 ml mleka
2 żółtka
75 g cukru pudru ( niecała szklanka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
Do dekoracji:
1 pomarańcza
galaretka pomarańczowa
Ciasto:
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlać połowę mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka, podgrzać mieszając. Obie mąki wymieszać z resztą mleka i wlać do masy żółtkowej. Gotować cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodać aromat pomarańczowy.
Składniki :
Ciasto:
300 g mąki
120 g masła
1 jajko
1/4 szkl. cukru
2 łyżeczki śmietany
szczypta soli
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250 ml mleka
2 żółtka
75 g cukru pudru ( niecała szklanka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
aromat pomarańczowy
Do dekoracji:
1 pomarańcza
galaretka pomarańczowa
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki, następnie rozwałkować. Foremki do tortoletek posmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlać połowę mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka, podgrzać mieszając. Obie mąki wymieszać z resztą mleka i wlać do masy żółtkowej. Gotować cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodać aromat pomarańczowy.
Na ciasto nakładać po 1-2 łyżki kremu,wstawić do piecyka. Piec ok. 17-20 min w 200 st C, następnie ostudzić.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, lecz z połowy porcji wody.
Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Na upieczone ciasto nałożyć po 1 plasterku pomarańczy. Zalać galaretką i schłodzić.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, lecz z połowy porcji wody.
Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Na upieczone ciasto nałożyć po 1 plasterku pomarańczy. Zalać galaretką i schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz