Rafaello

Dzisiaj odświeżam przepis już niektórym znany zapewne, na pyszne, niemożliwie słodkie ,karmelowe rafaello...
Piecze się w miarę łatwo- trzeba upiec dwa kruche spody, które przekładamy masą kajmakową.



SKŁADNIKI:

ciasto I :

2,5 szkl mąki
1 p. masła
6 żołtek
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każą część upiec osobno. Można piec na dwóch prostokątych  blaszkach o takiej samej wielkości, lub na jednej (pierwszą upieczoną część wyjąć i na tej samej blaszce upiec drugą część).
Piec ok 10-15 min w tem 200 st C.

ciasto II:

6 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag posiekanych orzechów włoskich

Białka ubić na pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. 
Połowę piany wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto kruche, posypać orzechami  i upiec na beżowy kolor. Drugi placek upiec tak samo.

krem:

1/2 p. masła
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( lub masy kajmakowej w puszce)
2 łyżki kakao
15 dga płatków migdałowych

Jeśli dysponujemy mlekiem słodzonym, wówczas całą puszkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, zostawiamy do przestudzenia  (najlepiej gotować dzień wcześniej). Tym sposobem otrzymujemy masę kajmakową. Można też już gotową masę kupić w sklepie.
Masło utrzeć, do masła dodawać stopniowo masę kajmakową, cały czas ucierając.
Krem podzielić na dwie części, do jendej części dodać kakao i wyłożyć na pierwsze upieczone ciasto.
Następnie przykryć drugim ciastem i wyłożyć jasną masę.
Posypać obficie płatkami migdałów i orzechami.
Kroić najlepiej następnego dnia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz