Roladki drożdżowe z makiem

Słodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje.





Ciasto:

250 ml mleka
120 g cukru
2 jaja
6 dag drożdży
60 dag mąki
100 g roztopionego masła
zapach waniliowy

Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte drożdże,jaja utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka, na końcu dodać ropuszczony tłuszcz.
Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło.

MASA MAKOWA:

500 g maku
150-200 g cukru
150 g miodu ( ok. 3 łyżki)
50 g masła ( roztopić)
bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
białka 5 jaj
aromat migdałowy

Mak sparzyć wrzątkiem, przekręcić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki ok 1,5-2 cm.
Układać na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok 15-20 min w 200 st C.

 LUKIER:

po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody:170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody

Smacznego :) 



Komentarze