Rolada drożdżowa ze szpinakiem

Ostatnio udało mi się jeszcze kupić świeży szpinak , uwielbiam go bardzo! Nie muszę go nawet specjalnie doprawiać- wystarczy trochę soli , lekko  sparzyć i już.
Ale w przepisie na roladę równie dobrze sprawdzi się mrożony. Kupujcie tylko  jak najmniej rozdrobniony).


SKŁADNIKI:
1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego.
Mrożony szpinak - rozmrozić, gotować ok 10 , doprawić sol pieprzem, ząbkiem czosnku.
Świeży- zagotować wodę, na osolony wrzątek wrzucić umyte listki szpinaku. Gotować ok 5-10 min. Doprawić .

CIASTO:

0,5 kg mąki
1 szkl mleka
3 jaja
2 łyżki cukru
10 dag masła
3 dag drożdży
sól

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, jaja utrzeć z solą, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, na końcu rozpuszczone masło.
Całość wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , rozwałkować na prostokąt, na cieście rozsmarować szpinak i zwinąć roladę. Całość posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem.
Odstawić na 15 min . Piekarnik nagrzać do 200 st C, piec ok 30 min 





Komentarze