Gdy zobaczyłam dzisiaj na ryneczku konferencje ( tzn. gruszki oczywiście ;) przypomniał mi się film "Miasto Aniołów" i jego zachwyt nad zapachem gruszki. Wiedziałam,że muszę upiec coś gruszkowego. A że uwielbiam połączenie owoców z imbirem więc padło na ciasto imbirowe:)
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem ,dodać mąkę z proszkiem i sodą. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta, dołożyć starty imbir. Wszystko utrzeć mikserem na gładkie ciasto , wymieszać i przełożyć do formy ( średnica tortownicy ok 20 cm lub blaszka prostokątna ).
ciasto:
3 jaja
1 czubata szklanka mąki (170 g)
3 jaja
1 czubata szklanka mąki (170 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
200 g masła
150 g cukru
1 łyżka świeżo startego imbiru
nadzienie:
nadzienie:
3 duże gruszki
do posypania:
1 pełna łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu.
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem ,dodać mąkę z proszkiem i sodą. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta, dołożyć starty imbir. Wszystko utrzeć mikserem na gładkie ciasto , wymieszać i przełożyć do formy ( średnica tortownicy ok 20 cm lub blaszka prostokątna ).
Gruszki obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście tak, by na siebie zachodziły.
Posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
Piec ok 40 min w 180 st C.
.
.
smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz