Cytrynowe muffinki z lemon curd

Muffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne :)


Lemon curd:

3 jaja
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (lub 3 małych)
skórka otarta z 2 cytryny
150 g cukru
70 g masła

składniki włożyć go garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli pojawią się grudki zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Odłożyć 1 łyżkę ( do kremu), resztą wypełnić muffinki.
składniki na muffinki:

2 jaja
100 ml oleju słonecznikowego
12 dag cukru
20 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka

Jajka,cukier i olej zmiksować,dodać mąkę z proszkiem oraz mleko, wymieszać.
Foremki napełnić do połowy, następnie nałożyć po łyżeczce lemon curd, przykryć pozostałym ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st C, piec ok 20 min.
Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem 


Krem cytrynowy:

300 ml śmietany kremówki 36 %
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru 
1 łyżka lemon curd

Serek mascarpone rozmieszać, śmietanę upić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i lemon curd,wymieszać.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i za pomocą dużej tylki ( ok 1 cm) nałożyć na babeczki.

Muffinki ozdobić kolorową posypką i kwiatuszkami cukrowymi, lub też skórką pomarańczową kandyzowaną w cukrze.


Komentarze