Makowiec świąteczny

Ten przepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt.
Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić.






składniki:

ok. 250 ml mleka
120 g cukru
4 żółtka
6 dag drożdży
60 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
100 g roztopionego masła
zapach waniliowy

Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczki cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte drożdże,żółtka utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka,sól, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło.

MASA MAKOWA:

500 g maku
150-200 g cukru
150 g miodu ( ok. 3 łyżki)
50 g masła ( roztopić)
bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
 białka 5 jaj
aromat migdałowy


Mak sparzyć wrzątkiem, przekręcić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp 190-200 st C


LUKIER:
po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody:
170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz