Serce z sernika włoskiego

Sernik włoski to odmiana sernika na zimno, tylko zamiast żelatyny dodaje się agar - roślinny środek żelujący nadający specyficzny smak.
Pyszny sernik bez pieczenia , na bazie kremu bezowego.
Polecam!



SKŁADNIKI:

350 g sera
esencja pomarańczowa

krem bezowy:
96 g cukru
44 g białek 
45 g wody

galaretka:
235 g cukru
11 g agaru
235 g wody
barwnik spożywczy w kolorze czerwonym


Przygotować krem bezowy:
Wodę zagotować z cukrem do temp. 116 st C ( tzw.próba pióra), w międzyczasie ubić białka jaj na sztywną pianę,i następnie wlać do białek gorący syrop, mieszać do schłodzenia.
Ser zmielić przez maszynkę do mięsa 2-krotnie, dodać esencję pomarańczową 

Przygotować galaretkę:
235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym razie szybko zastygnie.
Do sera dodać krem bezowy cały czas mieszając , na końcu dodać zagotowaną galaretkę zostawiając ok 1/4 szkl do polania wierzchu ciasta.
Wylać na foremkę w kształcie serca,wyrównać, na wierz wylać odłożoną galaretkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz