Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie

Dziś pyszny serniczek dla amatorów brownie ... nieziemsko kremowy, rozpływa się w ustach.



SPÓD BROWNIE:

200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70-80 %)
125 g masła
100 g cukru
2 jaja 
50 g mąki
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło, cukier, jajka, mąkę, na końcu dodać skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Piec ok 7-8 minut.

MASA SEROWA:

800 g twarogu (mielonego 3-krotnie lub gotowego z wiaderka)
100 ml kremówki
200 g białej czekolady
150 g cukru pudru
3 jaja
wanilia

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do sera, utrzeć razem z jajkami, śmietaną kremówką. Na końcu dodać cukier puder i wanilię.

Masę serową wylać na podpieczony spód brownie, wstawić do piekarnika. Na dolną półkę piecyka wstawić naczynie z gorącą wodą (sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki temu będzie wilgotny i idealnie gładki).
Piec ok 50-60 min w temp 170 st.C.

smacznego :)




Komentarze