Świąteczny przekładaniec z czekoladowym kremem


Dzisiejsze ciasto to lekki pierniczek przekładany czekoladowym kremem. A że święta coraz bliżej, więc czas odświeżyć stare przepisy 



SKŁADNIKI:


ciasto: 
1 szklanka cukru
300 g mąki
1 szklanki mleka
150 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka sodki
2 łyżeczki dowolnego dżemu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 łyżki kakao

Podane składniki włożyć do miski, utrzeć mikserem na głdką masę.
Przełożyć do wysmrowanej masłem foremki-keksówki. Piec ok 30 min w 200 st C.
Wystudzić

krem:
3/4 szkl. cukru
2 jaja
1 p. masła
2 łyżki kakao

jaja ubić z cukrem na parze . (do większego naczynia wbić jaja i cukier , natomiast do mniejszego - nalać wody i zagotować. Naczynie z jajami i cukrem postawić na tym z gotującą wodą, i ubijać mikserem ok 3-5 min.). Zdjąć z pary i ubijać jeszcze kilka minut do czasu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne a masa będzie jasna i gładka.
Masło utrzeć z kakao, dodawać stopniowo ubite jaja z cukrem. 

Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć kremem,  posmarować wierzch . Widelcem zrobić rowki. Ozdobić świtecznie zielonymi i czerwonym żelkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz