Pyszne, mocno czekoladowe i bardzo słodkie.Wspaniałe ciasto do małej czarnej. Spód z czekoladowego ciasta kruchego oraz krem czekoladowo-karmelowy, wprost rozpływa się w ustach.... polecam wszystkim łasuchom
spód kruchy:
100 g masła
160 g mąki
1 łyżka kakao
1 jajo
50 g cukru
szczypta soli
z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto rozwałkować, przełożyć do okrągłej formy, lekko wywinąć brzegi. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min.
Wystudzić.
krem:
1 puszka gotowego mleka karmelowego
150 g gorzkiej czekolady
oraz
250 g śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 banany
kakao
czekoladę rozpuścić, wymieszać z mlekiem , wyłożyć na upieczony spód i schłodzić w lodówce ( najlepiej przez noc).
Następnie ubić śmietanę kremówkę i połączyć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder. Wyłożyć na wierzch ,banany pokroić w plasterki, układać na śmietanie, opruszyć kakao.
smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz