Koszyczki kajmakowe

Kajmak to moje ulubione nadzienie :) uwielbiam i mogłabym jadać go na okrągło. Jednak z racji rozsądku zostawiam go sobie na specjalne okazje
Choć  zima mam nadzieję  niedługo się skończy, to jeszcze wrzucam pyszne koszyczki z nadzieniem kajmakowym w zimowej odsłonie


Ciasto:
300 g mąki tortowej
90 g cukru pudru
170 g masła
1 jajo
75 g zmielonych migdałów

Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki

Nadzienie:
1/2 puszki masy kajmakowej

Ciasto  rozwałkować i z 1/4 wyciąć małe gwiazdki, natomiast z reszty wyciąć  kółeczka foremką z ząbkowanym brzegiem. Gwiazdki upiec ok 10-12 min w temp 180 st C
Z wyciętych kółeczek uformować koszyczki , piec w foremce do małych mufinek ok 15 min w temp 180 st C.
Po upieczeniu no każdego koszyczka nałożyć po łyżeczce masy kajmakowej . Na każdym koszyczku ułożyć małą gwiazdkę

smacznego !




Komentarze