Sernik z musem jeżynowym

Nie ma to jak znaleźć zimą owoce w zamrażalce ! Tym razem były to jeżyny nazbierane latem z działkowych krzaczków.
 Tak też powstał sernik z musem jeżynowym



składniki:

spód:
210 g mąki
1 jajo
120 g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl  cukru
1 łyżka kakao

Całość zagnieść , wyłożyć na posmarowanej blaszce i zapiec ok 10 min w 200 st C

Sernik:
550 g sera zmielonego 3-krotnie
150 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
3 jaja
250 ml śmietany 30%
wanilia

Wszystkie składniki zmiksować , wylać na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej 10 min w 180 st i 50 min w 150 st C ( na dolną półkę piecyka wstawić naczynie z gorącą wodą).
Po upieczeniu wystudzić

Mus:
300 g jeżyn
250 g śmietany kremówki
1/2 szkl cukru
sok z cytryny
3 łyżeczki żelatyny

Jeżyny zagotować , przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, dodać do jeżyn, wymieszać i wystudzić. Połączyć z ubitą kremówką z cukrem.
Mus wyłożyć na ostudzony sernik i schłodzić całość w lodówce.






2 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Ten mus w szczególności :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń