W te zimne ponure wieczory nie ma to jak kawałek pysznego czekoladowego tortu na poprawę humoru. A jeśli znajdziemy w nim jeszcze wisienkę, to już niczego do szczęścia nie brakuje :)
Składniki:
ciasto:
300 g masła
200 g cukru
30 g kakao
5 jaj
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml nalewki wiśniowej
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, na końcu wlać wiśniówkę
Piec ok 45 min w 175 st C. Wystudzić
Krem:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
200 g masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kisielu wiśniowego
W pół szklanki mleka rozmieszać mąkę i kisiel. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać powoli rozmieszany proszek ( ugotować jak budyń).
Wystudzić
Masło utrzeć z cukrem , cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu uważając , by się nie zważył.
Poncz do nasączania :
1 szklanka wody
50 ml nalewki wiśniowej
Biszkopt przekroić na trzy części, każdą część nasączyć ponczem.
Krem podzielić na trzy części i każdą część biszkoptu posmarować kremem.
Ozdobić wiśniami z nalewki i kulkami z marcepana
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz