Drożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam!
składniki:
450 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
2 jaja
50 g masła ( roztopione)
100 g cukru
szczypta soli
do nadzienia:
100 g masła ( roztopione)
100 g cukru trzcinowego
cynamon
dodatkowo 1 jajko do smarowania
Drożdże rozmieszać z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Jaja roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i resztę składników, na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ciasto rozwałkować , posmarować rozpuszczonym masłem , posypać cukrem i cynamonem. Zrolować dłuższym brzegiem, pokroić na 1/5 cm plastry , układać na blaszce krojeniem do góry.
Posmarować rozmąconym jajkiem ,odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec ok 30 min w 190 st C.
składniki:
450 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
2 jaja
50 g masła ( roztopione)
100 g cukru
szczypta soli
do nadzienia:
100 g masła ( roztopione)
100 g cukru trzcinowego
cynamon
dodatkowo 1 jajko do smarowania
Drożdże rozmieszać z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Jaja roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i resztę składników, na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ciasto rozwałkować , posmarować rozpuszczonym masłem , posypać cukrem i cynamonem. Zrolować dłuższym brzegiem, pokroić na 1/5 cm plastry , układać na blaszce krojeniem do góry.
Posmarować rozmąconym jajkiem ,odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec ok 30 min w 190 st C.
najlepsze ze wszystkich słodkich bułeczek <3
OdpowiedzUsuńdziękuję, rzeczywiście są niesamowite :)
Usuń