Tłusty czwartek już za nami, ale u nas pączki jeszcze cały czas na fali :) Przepis na puchate pączki to mój ulubiony- pączki rzeczywiście są mięciutkie, puchate i rozpływają się w ustach. Tym razem w wersji z kajmakiem.
Polecam !
składniki:
6 żółtek
500 g mąki
60 g drożdży
180 ml mleka
100 g masła ( roztopione)
3/4 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Z drożdży , 1/2 szkl mleka i 1/2 łyżki cukru zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże ,cukier, letnie mleko, sól, spirytus i na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto ( ciasto będzie dosyć luźne). Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz aż podwoi objętość - ciasto rośnie dosyć szybko.
Uformować pączki, nadziewać je kajmakiem, pozostawić na ok 15 min przykryte ściereczką.
Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu uważając ,by się zbytnio nie przypiekły.
Gorące smarować lukrem
Polecam !
składniki:
6 żółtek
500 g mąki
60 g drożdży
180 ml mleka
100 g masła ( roztopione)
3/4 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Z drożdży , 1/2 szkl mleka i 1/2 łyżki cukru zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże ,cukier, letnie mleko, sól, spirytus i na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto ( ciasto będzie dosyć luźne). Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz aż podwoi objętość - ciasto rośnie dosyć szybko.
Uformować pączki, nadziewać je kajmakiem, pozostawić na ok 15 min przykryte ściereczką.
Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu uważając ,by się zbytnio nie przypiekły.
Gorące smarować lukrem
Zakochałam się w tym nadzieniu! Poezja smakowa :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dziękuję, kajmak to też moje ulubione nadzienie :)
UsuńPrzepyszne ,zapraszam na blog pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję , zajrzę z chęcią :-)
Usuń