Chleb tostowy piekę często, a szczególnie, kiedy w weekend cały zapas pieczywa się wyczerpie :-)
Chlebek tostowy robi się błyskawicznie, składniki w domu zawsze się znajdą, jak tylko mamy drożdże to jesteśmy uratowane!
A tost zrobiony z chlebka własnej produkcji, z mozzarellą i świeżą bazylią -wyśmienity !
składniki:
400 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
250 ml wody
3 łyżki oleju
Drożdże rozrobić z ciepłą wodą i cukrem, poczekać chwilkę aż "ruszą", dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić na ok 20-30 min aż podrośnie, przełożyć do podłużnej foremki keksówki.
Piec 10 min w temp 150 st, następnie zwiększyć temp i piec jeszcze 35 min w 220 st
Komentarze
Prześlij komentarz