Pszenne bułeczki z daktylami

 Bułki idealne na pyszne śniadanie, dla mnie najlepsze z samym masłem, ale smakują reż polane miodem lub konfiturą




składniki:
150 g daktyli
420 g mąki pszennej ( ok 3 szkl)
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli

Daktyle zalać 200 ml gorącej wody i zostawić na kilka minut, następnie zblendować.
Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru,  wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min.
Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec ok 30 min w 200 st C.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz