Kompot gruszkowo-śliwkowy

 Sezon gruszkowo-śliwkowy w pełni, więc aż się prosi, by coś z owoców zachować w słoikach na zimę! Tak też powstał świetny kompot z połączenia połówek gruszki i śliwki.




SKŁADNIKI:

ok 1,5 kg gruszek

 śliwki (  tyle sztuk ile będzie gruszek)

1 litr wody

35 dkg cukru

kilka goździków

Gruszki myjemy, obieramy , przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki.

Połówkę śliwki wkładamy w środek połówki gruszki.  Układamy w wyparzonych słoikach. .

Z wody i cukru gotujemy syrop i gorącym zalewamy gruszki , wrzucamy goździki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min. Zostawiamy w garnku do ostudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz