Tradycyjne naleśniki z mięsem mielonym podane w formie krokietów są wyjątkowo pyszne .
Często wykorzystuję mięso z rosołu, choć niekiedy jak nam przyjdzie ochota, gotuję je specjalnie do krokietów.
Takie krokiety są smaczne nie tylko na ciepło, można je z powodzeniem zabrać na drugie śniadanie do pracy.
Są świetną przekąską jak i daniem obiadowym.
SKŁADNIKI:
ok.50 dag mięsa ( drobiowe lub mieszane )
1 marchewka
0,5 pietruszki
1 średnia cebula
1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć)
naleśniki:
500 ml mleka
300 g mąki
2 jajka
sól
olej do smażenia
do obtoczenia krokietów:
bułka tarta
2 jaja
Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki
Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso i warzywa zmielić, doprawić solą i pieprzem, dodać podsmażoną cebulkę.
Na każdy naleśnik kłaść po łyżce farszu, zawijać w ruloniki (najpierw złożyć do środka boki naleśnika, a następnie zwinąć w rulon).
Jajka roztrzepać, lekko osolić. W drugiej miseczce naszykować bułkę tartą.
Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w jajku następnie w bułce tartej. Smażyć po ok 2 min z każdej strony ( do zrumienienia). Trzeba uważać,by nie przypalić krokietów- szybko się lubią rumienić.
Komentarze
Prześlij komentarz