Krokiety z mięsem

Tradycyjne naleśniki z mięsem mielonym podane w formie krokietów są wyjątkowo pyszne .

Często wykorzystuję mięso z rosołu, choć niekiedy jak nam przyjdzie ochota, gotuję je specjalnie do krokietów. 

Takie krokiety są smaczne nie tylko na ciepło, można je z powodzeniem zabrać na drugie śniadanie do pracy.

Są świetną przekąską  jak i daniem obiadowym.



SKŁADNIKI:

ok.50 dag mięsa  ( drobiowe lub mieszane )

1 marchewka

0,5 pietruszki

1 średnia cebula

1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć)


naleśniki:

500 ml mleka

300 g mąki

2 jajka

sól

olej do smażenia

do obtoczenia krokietów:

bułka tarta

2 jaja


Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki

Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso i warzywa zmielić, doprawić solą i pieprzem, dodać podsmażoną cebulkę.

Na każdy naleśnik kłaść po łyżce farszu, zawijać w ruloniki  (najpierw złożyć do środka boki naleśnika, a następnie zwinąć w rulon).

Jajka roztrzepać, lekko osolić. W drugiej miseczce naszykować bułkę tartą.

Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w jajku następnie w bułce tartej. Smażyć po ok 2 min z każdej strony ( do zrumienienia). Trzeba uważać,by nie przypalić krokietów- szybko się lubią rumienić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz