Paszteciki pieczone z kapustą i grzybami

Przepisów na paszteciki jest wybór ogromny- od pieczonych zwykłych drożdżowych, po te z ciasta francuskiego, półfrancuskiecgo, półkruchego i wiele, wiele modyfikacji.
Dziś upiekłam pyszne,  z kapustą i grzybami - trochę pachnące już świętami Bożego Narodzenia:)
Ciasto półkruche - dobrze się wyrabia i formuje.
Polecam!





SKŁADNIKI:

farsz:
1 kg kapusty kiszonej
2 garście suszonych grzybów 
2 średnie cebulki
1 liść laurowy
2-3 kulki ziela ang.

Kapustę ugotować do miękkości dodając do gotowania liść laurowy i ziele ang. 
Grzyby namoszyć w wodzie przez ok 0,5 godz, wodę odlać, grzyby przepłukać, włożyć do garnuszka, nalać świeżej wody, osolić i ugotować do miękkości - ok 30-40 min.
Grzyby odcedzić i drobno posiekać.
Kapustę odcedzić i mocno odcisnąć , pokroić na drobniejsze kawałki , włożyć do miski, dodać posiekane grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Cebulkę drobno posiekać, zrumienić i poddusić na oleju, dodać 1/2 łyżeczki cukru, smażyć jeszcze ok 0,5 minuty i  dodać do kapusty.
Przygotować ciasto


 ciasto:

500 g mąki pszennej
1 jajo
1 p. masła
200 g śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli


Mąkę przesiać do miski, masło pokroić i dodać do mąki, wymieszać, dodać resztę składników, zagnieść  ciasto , schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ,przez całą długość na środku wzdłuż prostokąta nałożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zwinąć i zlepić brzegi, pokroić na kawałki ok 10 cm .
Rozłożyć na blaszce, posmarować jajkiem, można posypać czarnuszką lub sezamem.
Piec ok 35-40 min w 185 st do zrumienienia





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz