Śledzie świąteczne w śmietanie

 Pyszne śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłek . Śledziki sprawdzą się nie tylko na święta, ale też na codzień .






SKŁADNIKI:

500 g płatów śledziowych

1 większa cebula

2 jabłka

150 ml śmietany 12-18 %

1 łyżeczka majonezu

ok 1-2 łyżeczki cukru ( do smaku)

szczypta soli  

1 liść laurowy

1-2 ziarenka ziela ang

1-2 ziarenka pieprzu


Śledzie włożyć do miski i  wymoczyć w wodzie - ok 15-20 min ( w zależności od tego, jak bardzo są nasolone) . Pokroić na 2 cm kawałki.

Cebulę pokroić w kosteczkę i przelać wrzątkiem. Jabłka obrać, usunąć gniaza nasienne i pokroić w kostkę.

Do śmietany dodać łyżeczkę majonezu, cukier i szczyptę soli. Zalać śledzie i wymieszć. Odstawić na ok 10 min, poczym dosolić do smaku.

Śledzie są najsmaczniejsze na drugi dzień , jak się " przegryzą" .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz