Chleb jesienny z czarnuszką

Prosty i w miarę szybki chlebek foremkowy na drożdżach, zachwyca pięknym zapachem i kolorem. Dodatek ziaren wzbogaca smak, idealny do kanapek. Kolor podkręcony dodatkiem kurkumy. Jest pyszny !




składniki:

250 g mąki pszennej chlebowej 750

250 g mąki orkiszowej 1050

25 g drożdży

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

1/3 szklanki sezamu

1/3 szkl pestek słonecznika

1/3 szkl.pestek dyni

1/3 szkl siemienia 

2 łyżki płaskie czarnuszki

1 płaska łyżeczka kurkumy


wykonanie:

Do miski wlać 420 ml letniej wody, dodać drożdże ,cukier, 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić na ok 30 min.

Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, kurkumą i nasionami, dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 50 min.

Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto , odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 220 st C.

Wstawić chleb do piekarnika i piec 10 min w 220 st C a nastęnie  kolejne 20 min w 200 st C.

Wyjać z foremki i studzić na kratce












Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz